Kako se radi maslac

Kako se radi maslac

Kako se radi maslac kod kuće

Proizvodnja maslaca je vrlo jednostavna, no ako niste pretjerano vješti u kuhinji, mogao bi Vam ovaj veoma jednostavni predstavljati veliki izazov. Kako se radi maslac u osnovi trebate bućkati vrhnje sve dok ne dođe do raspada globula masti gdje masne kiseline izađu iz globula i potom se međusobno spoje u složenu strukturu. Osnovni sastojak u proizvodnji maslaca je vrhnje, koje može biti slatko ili kiselo, čiji postotak mliječne kiseline varira između 36 i 44 posto. Kako se radi maslac je nešto što se mnogi pitaju, a zapravo je jako jednostavna procedura i svatko kod kuće može si napraviti svoj vlastiti domaći maslac. Kod pripreme trebate sakupiti sve potrebne sastojke, a to su Vam slatko ili kiselo vrhnje, voda za ispiranje te po želji možete nadodati sol. Kod proizvodnje maslaca možete koristiti samo slatko ili samo kiselom vrhnje, no ujedno, možete kombinirati slatko i kiselo vrhnje u omjeru 2 naprema 1.

Kako se radi maslac jednostavno

Kako se radi maslac kod kuće je veoma jednostavno i trebati će Vam svega 30 minuta da si pripremite svoj vlastiti domaći maslac. Prvo, trebate ostaviti vrhnje koje ste izvadili iz hladnjaka na sobnoj temperaturi na pola sata da se malo ugrije. Potom, prelijte vrhnje u posudu i promiješajte ga s mikserom. Tokom miksanja dolazi do odvajanja mlaćenice iz vrhnja te se pojavljuje prvo male granule masti koje tokom miksanja postaju sve veće i veće te se počinju udruživati u jednu homogenu strukturu. Dobiveni maslac koji ste dobili iz miksanja trebate staviti u cjediljku na par minuta kako bi se ocijedio ostatak mlaćenice. U procesu kako se radi maslac Vam slijedi drugi korak gdje trebate izgnječiti maslac u cjediljku, slično kako mijesite tijesto, kako biste iscijedili zadnje kapi iz maslaca od mlaćenice. Kada maslac postane gust i kada tekućina je prestala curiti izt njega, tada možete prestati s gnječenjem maslaca.

Kako se radi maslac domaći

Sljedeći korak u receptu kako se radi maslac Vam je isprati dobiveni maslac s hladnom vodom, no taj korak možete preskočiti ukoliko ne namjeravate zamrznuti ili odmah potrošiti maslac. Kod postupka ispiranja se podrazumijeva dodavanje prokuhane i ohlađene vode (temperatura hladnjaka) u maslac te ponovno promiksajte maslac na nekoliko trenutaka i zatim opet iscijedite tekućinu van iz maslaca. Kako biste dobro isprali maslaca, trebate ovaj postupak ponoviti nekoliko puta. Tokom ove faze proces kako se radi maslac, možete po želji dodati sol i druge začine koje umijesite s rukama ili uz pomoć drvene kuhače. Dobiveni maslac stavite u dobro zatvorenu posudu i čuvajte ga u hladnjaku. Kako biste dobili što finiji domaći maslac, preporuča se korištenje što finijeg vrhnja. Mlaćenicu koju dobijete kao nusprodukt možete sačuvati i iskoristit kod pripreme hrane, poput pripreme marinade za meso, kod izrade dizanog tijesta ili kada namačete mahunarke prije nego što ih idete skuhati.

Tagovi:

Neobične svjetske priče o ljubavi i romantici

Neobične svjetske priče o ljubavi i romantici

Neobične svjetske priče o ljubavi i romantici često su isprepletene sa zagonetnim porukama koje su ljubavnici slali jedni drugima kroz povijest. Tajne ljubavne poruke nisu samo suvremena pojava; one i