Kako google zna sve o tebi

Kako google zna sve o tebi

Kako google zna sve o tebi

Poput većine ljudi, velika je šansa da se koristiš Googleovim uslugama. Sigurno ste više puta čuli od prijatelja kada kaže kako “google zna sve o tebi”. I to nije ni tako neobična izjava, a s obzirom da je Google svugdje prisutan. Bilo da želiš provjeriti neku adresu odnosno lokaciju ili želiš pogledati vremensku prognozu ili neki video na YouTube-u velika je šansa da ćeš to napraviti upravo putem Googleovih servisa. I dok je Google s jedne strane veoma koristan u današnjem svakodnevnom životu, potrebno je istaći kako ta dostupnost i korisnost ima i svoju cijenu kada su u pitanju vaši osobni podaci. Nije nikakva tajna kako google zna sve o tebi jer je već godinama vodeći internet pretraživač i na taj način već godinama prati navike svojih korisnika putem interneta. U nastavku članka pokušat ćemo prikazati na koji to način Google skuplja podatke te na koji način te podatke koristi.

Kako google zna sve o tebi – i više nego što misliš

Možemo bez zadrške reći da je Google najveći sakupljač podataka na internetu. Koji god Google-ov proizvod da se koristi, isti zahtijeva bar neke minimalne osobne podatke. Google prati povijest lokacija, povijest pretraživanja, koji video si gledao te koje vrste uređaja koristiš te sve što skidaš s neta. Zašto sve to Google radi? Zbog praćenja tvojih potrošačkih navika kako bi ti se plasirale reklame za koje je veća šansa da ćeš na iste kliknuti. Dakle, nije pitanje kako google zna sve o tebi, već zašto, a odgovor je vrlo jednostavan. Novac. Naravno, to je nešto što je u današnjem svijetu uobičajeno te se sve radi u svrhu boljeg i personaliziranog korisničkog iskustva. Međutim, s obzirom na sva područja u kojima je Google prisutan, od glazbe, fotografija, navigacije te povijesti pretraživanja, profil kojim Google raspolaže o tebi može nekada biti toliko detaljan da je jeziv. Moglo bi se reći kako google zna sve o tebi i to više od tvojih bližnjih.

Kako google zna sve o tebi i što ako ti to ne želiš?

Kako google zna sve o tebi, postavlja se pitanje kako ga u tome možeš spriječiti. S jedne strane, kada Google postavi upit da skuplja podatke, tu se odmah može reagirati. Međutim, većina nas ta upozorenja bez čitanja preskače. Srećom, u opcijama Google računa mogu se urediti postavke koje će ograničiti način na koji Google skuplja podatke. Možeš ugasiti povijest lokacija te se mogu urediti sve postavke privatnosti što se tiče povijesti pregledavanja i pregledavanja video sadržaja na netu. Također, postoje i alternativni pretraživači koji se mogu koristiti i kojima je glavni cilj zaštita osobnih podataka korisnika. Također gmail nije jedina opcija za mail. Dakle, činjenica kako google zna sve o tebi vrlo je korisna u smislu da se isti prilagođava tvojim navikama i na taj način personalizira i olakšava tvoje iskustvo korištenja interneta. Međutim, to može značiti da skuplja podatke koje ne želimo da skuplja. Srećom, uvijek postoji mogućnost izbora sigurnosnih postavki ili korištenje alternative, a izbor ostaje na nama.

Tagovi:

Prednosti korištenja vpn mreže

Prednosti korištenja vpn mreže

U današnje vrijeme, kada se sve više informacija prenosi putem interneta, sigurnost i privatnost postaju sve važniji faktori. Upravo zato, korištenje vpn mreže postaje sve popularnije. Vpn (Virtual Pr

Kako koristiti tv kao monitor računala

Kako koristiti tv kao monitor računala

Zasigurno vam se dogodilo da želite koristiti tv kao monitor vašeg računala. To se moglo dogoditi iz više razloga. Možda ste radi održavanja nekakve prezentacije u privatne ili poslovne svrhe htjeli i