Simptomi adhd

Simptomi adhd

Simptomi adhd mogu biti različiti kod dječaka i djevojčica

Po statistikama poremećaj pažnje i hiperaktivnost se češće pojavljuju kod dječaka, nego kod djevojčica. Još nije objašnjeno zašto simptomi adhd mogu biti različiti kod dječaka i djevojčica, ali se zna da se nekada zvao samo poremećaj pažnje. Isto tako se zna da su dječaci češće hiperaktivni, a djevojčice samo tihe i nepažljive, no obje vrste problema stvaraju toj djeci mnogo problema u učenju i praćenju nastave, no stvaraju i socijalno društvene posljedice u odnosima s vršnjacima i učiteljima.

Simptomi adhd mogu biti vrlo različiti i često budu zamaskirani epitetima, nemirno dijete, razmaženo dijete ili dijete koje je teško odgajati. Uključuju poremećaj pažnje, sklonost sanjarenju, problem slušanja i praćenja razgovora, zaboravnost važnih stvari, gubljenje predmeta, nemoć da obave sve zadatke, neorganiziranost, sve ih lako omete, nemir, uznemirenost, sindrom “ne drži ga mjesto”, jer mu sve brzo dosadi, prevelika brbljavost, upadanje u razgovore, prekidanje razgovora, prekidi igre, nestrpljivost, potreba da bude u centru pažnje.

Kako se manifestiraju simptomi adhd na razvoj i uspjeh

Treba znati da adhd otežava život djeteta, roditelja, odgajatelja, učitelja, očuvanje dječjih prijateljstava i samo odrastanje. Kako se manifestiraju simptomi adhd na razvoj i uspjeh djeteta se vidi u problemima u školi već od prvog razreda osnovne škole, što dovodi do zaostajanja i često i odustajanja ili prekida školovanja, zbog lošeg samopouzdanja. Takva djeca su podložna ozljedama svih vrsta, nespretna su i druga djeca im se često rugaju, često zbog loše socijalizacije s vršnjacima rano zastrane u delinkvenciju.

Tako simptomi adhd sa sobom nose veći rizik od zloupotrebe alkohola, droga, lošeg društva i drugih problematičnih vrsta ponašanja. Problem s razumijevanjem, koncentracijom i komunikacijom donosi probleme u učenju, pobunu protiv autoriteta, prkos, inat, izrazito neprijateljstvo, a s vremenom se to može izroditi i u asocijalno ili antisocijalno ponašanje. Krađe, tučnjave, ozljeđivanje ljudi i životinja mogu poprimiti i patološko ponašanje, zato je važno na vrijeme primijetiti simptome i uključiti pravovremeni terapijski rad sa takvim djetetom za njegovo dobro.

Simptomi adhd mogu imati i razne komplikacije

Ne postoji jasna slika adhd poremećaja i neka djeca mogu imati jedan ili više simptoma, a neka djeca uključuju sve nabrojane simptome. No, simptomi adhd mogu imati i razne komplikacije što dodatno otežava život sa adhd-om. većina adhd djece su anksiozna što im pojačava nervozu i pogoršava osnovno stanje sve dok se ta anksioznost ne stavi pod kontrolu, a treba to učiniti da se stanje ne pretvori u depresiju ili manični poremećaj koje je teže liječiti.

Simptomi adhd mogu uključivati i bipolarni poremećaj praćen depresijom i maničnim ponašanjem. Ponekad adhd poremećaje prati i neurološki poremećaj poznat kao tourettov sindrom koji se manifestira ponavljajućim tikovima, riječima i ispadima. Zato je važno na vrijeme postaviti dijagnozu radi terapije i rehabilitacije. Dijagnozu postavlja tim stručnjaka sastavljen od pedijatra, dječjeg psihologa, dječjeg psihijatra, logopeda, dječjeg neurologa, jer i liječenje i terapija se provode multidisciplinarno, a roditelji obavezno trebaju razgovarati sa školskim psihologom, pedagogom i nastavnicima da bi djetetu olakšali učenje.

Tagovi:

Kako se stavljaju silikoni u grudi

Kako se stavljaju silikoni u grudi

Ženske grudi su hraniteljice, ali i moćan erotični simbol a svojim lijepim oblikom i željenom veličinom i čvrstinom mame muške uzdahe oko sebe. Rađanjem i dojenjem te bujne i tvrde grudi nerijetko pro

Kako staviti umjetne trepavice

Kako staviti umjetne trepavice

Uzmite si vremena i polako radite taj pipavi poslić dok se ne izvještite, a kada steknete rutinu moći ćete to učiniti u hodu. kako staviti umjetne trepavice uspješno i bez nerviranje, bez onog živčano