Kako održavati biljke u akvariju

Kako održavati biljke u akvariju

Kako održavati biljke u akvariju i kombinirati biljke

Prije nego što stavite akvarijsko bilje u akvariji, prvo morate pomno istražiti i odabrati bilje koje će odgovarati uvjetima Vašeg akvarija. Ukoliko Vaš akvarij ima malo svjetla, sve biljke moraju biti prilagođene tim uvjetima odnosno moraju im odgovarati takvi uvjeti. Također, ako planirate imati akvarij ili Vaš trenutni akvarij ima bogatu podlogu, puno svjetlosti i dajete kvalitetnu prihranu, u takvom akvariju neće pretjerano dobro uspijevati biljke koje sporiju rastu i koje ne zahtijevaju puno svjetlosti. Prije nego što kažemo kako održavati biljke u akvariju, prvo ćemo reći o tome kako se kombiniraju i dijele biljke. Kod kombinacije akvarijskih biljka, one su svrstane u biljke koje imaju zahtjeve za svjetlo, biljke koje imaju zahtjeve za kvalitetnom podlogom, biljke koje zahtijevaju određenu temperaturu, biljke koje traže određenu tvrdoću vode ili pH vrijednosti, te na biljke koje imaju određenu brzinu rasta i biljke koje rastu do određene veličine. Sagledajte sve ove kriterije i birajte akvarijsko bilje koje si međusobno po ovim kriterijima odgovaraju i koje su u skladu s Vašim trenutnim ili budućim akvarijem. U nastavku ćemo Vam otkriti kako održavati biljke u akvariju, kako ih zasaditi i kako razmnožavati.

Kako održavati biljke u akvariju i kako ih zasaditi

Kako održavati biljke u akvariju ovisi o tome koji su zahtjevi biljke. Primjerice, ako zahtijevaju puno svjetlosti, pobrinite se da se akvariji nalazi na osunčanom dijelu prostora. Kako održavati biljke u akvariju koje su po prirodi velike i i brzo rastu, trebate se pobrinuti da Vam je akvarij dovoljno velik kako bi mogle slobodno rasti bez ograničenja. Sve ovisi o tome koje su karakteristike biljke, što trebate provjeriti prije nego što se zaputite prema trgovini akvaristike. Biljke trebaju biti zasađene u malu plastičnu košaru koja je ispunjena vatom ili spužvom. Kada ju kupite, prije nego što je stavite u akvarij, trebate ju izvaditi iz košare i očistiti ih od bilo kakvog smeća i vate. Možete ju i potopiti na kratko u otopini hipermangana kako bi biljka bila dezinficirana od jajašca puževa i algi. Svo trulo korijenje se treba odstraniti i ako je dugačko korijene možete ga odstraniti. Nakon toga, možete zasaditi biljku u akvarij. Ako su rezanice u pitanju, njih zapiknete u podlogu okomito. Kod biljki s korijenom iz okomito položite s korijenjem u podlogu. Kod biljka s rizomom, one se sa, mo pričvrste za kamen ili panj s koncem ili flaksom. Kod mahovine ih ostavite u akvariju dok se ne prilagode, i potom ih za kamen ili panj privežete s koncem ili flaksom.

Kako održavati biljke u akvariju i razmožavati ih

Sada kada smo Vam rekli kako održavati biljke u akvariju i kako ih se sade ovisno o vrsti bilja, sljedeće o čemu ćemo vam ukratko reći je kako se akvarijske biljke razmnožavaju. Bilje u akvariju može se razmnožavati seksualno ili aseksualno. Kod seksualnog razmnožavanja podrazumijevamo cvjetanje, oplodnju cvjetova te i rast nove biljke iz sjemena. No, biljke u akvariju se rijetko razmnožavaju na ovaj način. Oni se razmnožavaju na način da biljka procvjeta iznad vode, kroz istodobno cvjetanje barem dviju biljku, kroz umjetno oprašivanje kroz kistiće, te kroz izdvajanje sjemenki i sadnje u zemlju pod vodu. Aseksualno razmnožavanje je puno češće kod akvarijskih bilja. U ovom slučaju roditelj stvara genetski identičnu biljku dijete. Akvarijsko bilje se može aseksualno razmnožavati i na umjetan i na prirodan način. Uz intervenciju čovjeka, biljke se mogu razmnožavati kroz rezanje, cijepanje rizoma i dijeljenje glavnog korijena. Nakon što smo Vam rekli kako održavati biljke u akvariju, kako ih zasaditi i razmnožavati, sada možete krenuti u kupovinu i nabaviti si biljke za svoj akvarij!

Tagovi:

Neobične svjetske priče o ljubavi i romantici

Neobične svjetske priče o ljubavi i romantici

Neobične svjetske priče o ljubavi i romantici često su isprepletene sa zagonetnim porukama koje su ljubavnici slali jedni drugima kroz povijest. Tajne ljubavne poruke nisu samo suvremena pojava; one i