Gdje podnijeti zahtjev za razvod braka

Gdje podnijeti zahtjev za razvod braka

Gdje podnijeti zahtjev za razvod braka i koliko traje postupak razvoda?

Obiteljski zakon je odredio da brak može prestati ukoliko nastupi smrt bračnog partnera ili ukoliko se on proglasi nestalim. Također, brak se može poništiti, što znači razvod. Gdje podnijeti zahtjev za razvod braka i koliko traje sami postupak? Koliko će trajati postupak ovisiti će o nekoliko glavnih čimbenika, poput toga da li par ima maloljetnu djecu ili ne, da li je riječ o sporazumnoj rastavi ili se ona pokreće uz pomoć tužbe, kakav je “stav” partnera itd. Koliko traje sporazumni razvod braka? U slučaju da ste se dogovorili za sporazumnu rastavu, tada se u pravilu cijeli proces rastave završava u samo nekoliko mjeseci od predaje papira za razvod na sud.

Ukoliko su oba bračna partnera suglasna i ažurna, razvod se može požuriti. Nakon što sud primi prijedlog za sporazumni zahtjev za razvod, on zakazuje ročište, no vrijeme ročišta može ovisiti o kompliciranosti slučaja kao i opterećenosti samog suda. Što nam daje do znanja da postupak razvoda može potrajati par tjedana ili par mjeseci, ovisno o samome sudu. Gdje podnijeti zahtjev za razvod braka? Prijedlog se podnosi općinskom sudu na području gdje bračni partneri žive, ili gdje su zajedno stanovali.

Gdje podnijeti zahtjev za razvod braka i što je sve potrebno za razvod?

Sukladno samome Zakonu koji donosi parnični postupak, prijedlog za sporazumni razvod braka morat će biti razumljiv i isto tako sadržavati sve ono što je zapravo potrebno kako bi se sa zahtjevom moglo dalje postupati. Zahtjev za razvodom braka mora sadržavati sljedeće stavke: Oznaka samog suda, puna imena i prezimena stranaka koje podnose zahtjev, prebivalište ili boravište stranaka, ime zakonskih zastupnika ili punomoćnika (ukoliko postoje), osobni identifikacijski brojevi stranaka koje podnose rastavu, predmet spora, sadržaj izjava te potpis oba podnositelja. Uz prijedlog za sporazumnu rastavu braka, bračni partneri bi također trebali predložiti i original vjenčanog lista, presliku osobnih iskaznica.

U slučaju da osobe imaju maloljetno dijete, tada moraju priložiti i originalni rodni list djeteta, izvješće da su prošli obavezno savjetovanje i plan o zajedničkoj skrbi nad djetetom. Sada kada znate gdje podnijeti zahtjev za razvod braka, sigurno se pitate kakvi su troškovi? Pošto je riječ o izvanparničnom postupku, svaka strana snosi svoje troškove. No, ako jedan od partnera odustane od prijedloga za sporazumnom rastavom, dok drugi i dalje ostaje pri njoj, tada se sporazumna rastava pretvara u tužbu i s njime će se postupati sukladno pravilima zakona. Gdje podnijeti zahtjev za razvod braka? Na općinski sud prema mjestu stanovanja.

Gdje podnijeti zahtjev za razvod braka i kolika je cijena razvoda?

U samom postupku za razvod, plaća se sudska pristojba na tužbu koja iznosi 26.85€, kao i pristojba na presudu u jednakom iznosu. Ako će bračni drugovi podnijeti prijedlog za sporazumni razvod, tada se plaća samo jedan iznos pristojbe. Ako će jedna strana angažirati stručnu pomoć poput odvjetnika, tada se troškovi automatski povećavaju i predlaže se provjera troškova s odabranim odvjetnikom za pojedini predmet. Tko će platiti troškove postupka rastave u slučaju da obje stranke imaju odvjetnika?

U ovom slučaju, svaka stranka snosi svoje troškove za odvjetnika. Što kada je postupak pokrenut kao tužba? Ovdje će sud odlučivati o tome tko će snositi troškove (ovisno o slučaju). Gdje podnijeti zahtjev za razvod braka, odnosno kod kojeg suda? U postupcima za razvode brakova, nadležni su općinski sudovi prema mjestu stanovanja. U zaključku, odgovor na pitanje gdje podnijeti zahtjev za razvod braka je na općinskom sudu. Na postupak samog razvoda braka i troškova utječe Obiteljski zakon, odredbe Zakona o parničnim postupcima, naknada za troškove za rad odvjetnika. Naravno, veliku ulogu u razvodu ima i sama sudska praksa.

Tagovi: